Category: PavilionNOW

Brick Chords, 2018

Slider

 

Lead by Amos Tan and Gary Yeow of XYZ Studio, the Brick Chords Pavilion celebrates the use of accessible materials to create an interwoven and elegant structure of solid and open spaces, incorporating natural elements to create a sensory dynamic structure, offering respite and tranquility.

Made completely out of cement brick, Brick Chords showcases the use of masonry and parametric design – by human hands. Working with Shalini Ganendra Advisory through all aspects of design, development, and construction, XYZ’s Pavilion final structure engages dynamically with its environment through the action of recycling – it incorporates pre-existing red steel poles and allows the natural elements of heat and wind to interact with both user and structure.

Still retaining certain flourishes endemic to masonry construction in Malaysia, the final structure reinterprets and re-purposes local materials in a creative new installation.

C O I R, 2017

Slider

 

POW Ideas, an award-winning, KL-based architecture firm designed and assembled a dynamic pavilion made entirely from coconut fibre, known as ‘coir’. The COIR Pavilion was the materialisation of POW Ideas’ exploration of natural materials and it demonstrated alternative uses for the material. The compressed coir was fabricated into specific shapes, which were connected to each other as interlocking puzzle pieces.

The final structure engaged dynamically with environment, and has offered exciting new domestic and public applications for coconut fibre.

Shadow Garden, 2016

Slider

 

Shadow Garden Pavilion, the work of award-winning architect Dr. Eleena Jamil, applauds the use of Malaysian hardwoods and the traditional building method of tanggam. Combining art installation with architectural identity, the design and build spanned six months, with the invaluable support of Eleena Jamil Architects, Taylor’s School of Architecture, and The Malaysian Timber Council.

From Impulse an Urban Folly, 2015

Slider

 

For the launch of SGA’s PavilionNOW, Q. Jade Saw Architect was invited to design the 2015 pavilion based on the firm’s idea for the use of bamboo and their ‘tacit’ architecture philosophy. The most challenging aspect of the design realization was the crafting of the bamboo ‘lidi’ (long strands of specific width), for which Orang Asli master craftsmen were engaged. The Orang Asli team and students from Taylor’s University Architecture Department harvested, split, treated, and wrapped the bamboo to create the challenging, undulating curves of organic distinction. The bamboo, sourced from local groves, was itself a testament to the philosophy advocated by SGA: supporting local materials and industry.

The 2015 Pavilion project later incorporated the space-specific light installation and sound composition, “Pools”, by acclaimed New Zealand sound artist, Paul Timings, who completed an artist residency at SGA in 2015. See the recording of this collaboration on YouTube here.